Η ιστορία των προφυλακτικών

Η ιστορία των προφυλακτικών

Την πρώτη φορά που είδατε ένα προφυλακτικό σας θύμισε ίσως μια μπανάνα. Συχνά τα βρίσκουμε σε διάφορες γεύσεις, σχήματα και μεγέθη. Συγκεντρώνονται σε πολύχρωμα πακέτα σε κουτιά με την ένδειξη «Δωρεάν. Πάρτε ένα». Μπορεί να έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Ο λόγος για την επικρατούσα μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων, γνωστή και ως προφυλακτικό.

Μπορεί να νομίζετε ότι ξέρετε τα πάντα για τα προφυλακτικά. Ωστόσο, ένα μικρό μάθημα ιστορίας δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, ειδικά αν ερευνάτε τις καλύτερες επιλογές προφυλακτικών. Όταν χρησιμοποιούνται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα, τα προφυλακτικά είναι μέχρι 99% αποτελεσματικά στην αποτροπή της μετάδοσης του HIV κατά τη διάρκεια του sex. Πριν ξεκινήσετε την επόμενη περιπέτειά σας με ένα προφυλακτικό στο χέρι, δείτε τη σύντομη ιστορία των προφυλακτικών, από την αρχή τους ως την σύγχρονη εξέλιξή τους.

Πότε και πού εφευρέθηκαν τα προφυλακτικά;

Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για την επίσημη εμφάνιση του πρώτου προφυλακτικού. Για το μεγαλύτερο μέρος της πρώιμης ιστορίας τους, τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνταν για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και όχι κατά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το ερώτημα εάν οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποίησαν προφυλακτικά έχει έντονα συζητηθεί, αν και είναι γνωστό ότι οι πολιτισμοί της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ρώμης χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων για να κρατήσουν τις οικογένειες μικρές. Στο Διαδίκτυο πάλι υπάρχουν αναφορές ότι οι πρώτες εικόνες ανδρών να φορούν προφυλακτικά βρέθηκαν στη Γαλλία σε σπηλαιογραφίες του 15.000 πΧ. Ωστόσο, αυτό παραμένει σημείο διαμάχης μεταξύ πολλών ιστορικών.

Από τι φτιάχτηκαν τα πρώτα προφυλακτικά;

Τις πρώτες μέρες η άνεση και η ευχαρίστηση δεν ήταν προτεραιότητα των θηκών του πέους. Τα πρώτα προφυλακτικά, εμφανίστηκαν στην Ασία τον 15ο αιώνα. Τοποθετούνταν στην άκρη του πέους και κατασκευάζονταν από εξαιρετικά άνετα υλικά όπως κέρατα ζώων και κελύφη χελώνας.

Όπως και με τις πιο επαναστατικές αλλαγές στα αντισυλληπτικά, έπρεπε να συμβεί κάτι πραγματικά φοβερό για να υπάρξει αλλαγή στο πρωτόκολλο. Το σημείο καμπής για την ανάπτυξη και εξέλιξη των προφυλακτικών ήταν η έξαρση της σύφιλης στη Γαλλία κατά τις αρχές τους 16ου αιώνα. Πριν από την εξάπλωση της «γαλλικής νόσου», οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούσαν υφάσματα εμποτισμένα σε χημικές ουσίες που τυλίγονταν γύρω από το πέος και δένονταν με μια κορδέλα.

Η μοντέρνα εκδοχή των προφυλακτικών εμφανίστηκε την εποχή της Αναγέννησης. Τα προφυλακτικά κατασκευάστηκαν, χρησιμοποιώντας μεμβράνες ζώων όπως έντερα από αρνιά, πρόβατα και χοίρους. Τα προφυλακτικά που παρασκευάζονται ακόμη και σήμερα από έντερα αρνιού, χρησιμοποιούνται ευρέως από άτομα που έχουν αλλεργίες στο λάτεξ.

Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού προέρχεται ο όρος «καουτσούκ»; Ο Charles Goodyear εφηύρε τον ελαστικό βουλκανισμό στα μέσα του 1800 και το πρώτο ελαστικό προφυλακτικό εφευρέθηκε λίγο αργότερα. Τα πρώτα προφυλακτικά από καουτσούκ ήταν επαναχρησιμοποιήσιμα και παρότι κάτι τέτοιο είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, σίγουρα δεν είναι τόσο υγιεινό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα προφυλακτικά από καουτσούκ ήταν κακά όχι μόνο γιατί ήταν χοντρά όσο το λάστιχο ενός ποδηλάτου αλλά και για λόγους εφαρμογής πάνω στο πέος. Η πλειοψηφία των οπαδών του ασφαλούς σεξ, προτιμούσε πάντα τα προφυλακτικά από δέρμα ζώου, τα οποία πρόσφεραν μεγαλύτερη ευαισθησία και ήταν λιγότερο πιθανό να πέσουν κατά τη διάρκεια του σεξ.

Πότε έγιναν νόμιμα τα προφυλακτικά;

Όπως και με τον έλεγχο των γεννήσεων, οι νόμοι Comstock εμπόδισαν τη διανομή των προφυλακτικών, των χαπιών ελέγχου γεννήσεων, τα χάπια αμβλώσεων, τα σεξουαλικά παιχνίδια και άλλα «άσεμνα» αντικείμενα. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, άλλες μορφές ελέγχου γεννήσεων είχαν γίνει δημοφιλείς, όπως τα διαφράγματα και τα σπερματοκτόνα. Ως το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου τα προφυλακτικά έγιναν δημόσια διαθέσιμα και νόμιμα στις ΗΠΑ.

Σύγχρονη χρήση και εκλαΐκευση

Το λάτεξ εφευρέθηκε το 1920 και οι κατασκευαστές του ήλπιζαν ότι θα αγαπηθεί γρήγορα. Ήταν ευκολότερο και φθηνότερο να παραχθεί και παρείχε μια πιο ικανοποιητική εμπειρία για τους καταναλωτές. Τα προφυλακτικά από δέρμα ζώου έκτοτε έγιναν αρεστά σε μια εξειδικευμένη αγορά στις ΗΠΑ…

Ως αντίδραση στην επιδημία του AIDS στις ΗΠΑ η χρήση του προφυλακτικού εκτινάχθηκε και μαζί η συζήτηση για τον HIV και την πρόληψή του σε εθνικό επίπεδο. Η πρώτη διαφήμιση προφυλακτικού προβλήθηκε το 1991, μετά την κορύφωση της κρίσης του AIDS. Για πρώτη φορά, τα προφυλακτικά ήταν γνωστά κυρίως για την ικανότητά τους να προλαμβάνουν τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με μελέτη του Guttmacher, τα προφυλακτικά είναι η Τρίτη πιο δημοφιλής μέθοδος αντισύλληψης και πρόληψης ΣΜΝ για τις γυναίκες και η νούμερο ένα για τους άνδρες.

Previous Σχέση με sex robot; Ω, ναι!
Next 110.000 προφυλακτικά για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα

About author

You might also like

Προφυλακτικα - Ειδησεις

Τελειώνουν τα προφυλακτικά στη Γκορομόντζι

Η Γκορομόντζι είναι μια μικρή περιφέρεια στη Ζιμπάμπουε και φαίνεται πως έχει ξεμείνει από προφυλακτικά όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα. Συγκεκριμένα, τα ανδρικά προφυλακτικά τελειώνουν με αποτέλεσμα οι σεξουαλικά ενεργοί

Προφυλακτικα - Ειδησεις 0 Comments

Η σκληρή αλήθεια για τη μεγέθυνση πέους

Όπως πιθανότατα ήδη υποψιάζεσαι, η συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων που υποστηρίζουν πως μπορούν να σου προσφέρουν μεγαλύτερο, μακρύτερο και… πλατύτερο ανδρικό μόριο είναι κοινές απάτες. Ορισμένα μάλιστα από αυτά μπορεί

Προφυλακτικα - Εφαρμογη

Μετρήσιμες πια οι επιδόσεις στο σεξ: Το «έξυπνο προφυλακτικό» ήρθε για να… ξεπουλήσει

Κάνω καλό σεξ; Χρησιμοποιώ επαρκή αριθμό στάσεων; Έχω ικανοποιητική ταχύτητα ώθησης; Και στο τέλος της μέρας, έκαψα καμιά θερμίδα ύστερα από τόση ταλαιπωρία; Την απάντηση σε όλες αυτές τις… αρχέγονες,