Βλάπτει το πορνό σε Virtual Reality

Βλάπτει το πορνό σε Virtual Reality

Κινδύνους επιφυλάσσει για την υγεία των θεατών το πορνό που προβάλλεται μέσω εικονικής πραγματικότητας, αφού οι χρήστες βιώνουν φαινομενικά όσα προβάλλονται και παραμένουν θεατές. Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Newcastle το πορνό μέσω εικονικής πραγματικότητας κάνει τις ακραίες και καταχρηστικές εικόνες πιο πραγματικές.

Για το λόγο αυτό οι ειδικού του Πανεπιστημίου προειδοποιούν πως η πορνογραφία του VR μπορεί να καλλιεργήσει τον σεξισμό και την εκμετάλλευση των γυναικών καθώς επίσης και να κλιμακώσει την εμμονή της κοινωνίας με την εικόνα της επηρεάζοντας άμεσα τους καταναλωτές. Η έρευνα επισημαίνει ότι η εικονική πραγματικότητα δυσχεραίνει την διάκριση της πραγματικότητας από την φαντασία ενώ υπάρχει περίπτωση να εγείρει θέματα νομιμότητας εάν τα βίντεο γυρίζονται χωρίς την συγκατάθεση των συμμετεχόντων. Για να γίνει πιο αντιληπτό το παραπάνω μια εκ των ερευνητών εξηγεί:

«Ως κοινωνία αναζητούμε πάντα νέες και καινοτόμες εμπειρίες, αλλά η βιομηχανία του πορνό συνεπάγεται πρόσθετους κινδύνους λόγω της σεξιστικής στάσης και της εκμετάλλευσης των γυναικών που μπορεί να προβάλλει. Ήδη η κοινωνίας μας είναι εμμονική σχετικά με την εικόνα μας και η ψηφιακή βιομηχανία δεν διαφέρει, αφού προσπαθεί να δημιουργήσει την τέλεια εικονική γυναίκα από την Lara Croft έως τα σεξουαλικά ρομπότ. Το πορνό εικονικής πραγματικότητας έχει τη δυνατότητα να το κλιμακώσει αυτό.

«Η έρευνά μας έδειξε όχι απλώς μια προσπάθεια ροπής προς την τελειότητα, αλλά και μια σύγχυση μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Ορισμένα από τα ευρήματά μας υπογράμμισαν την πιθανότητα δημιουργίας τρισδιάστατων εικονικών μοντέλων πραγματικών ανθρώπων, θέτοντας με τον τρόπο αυτό ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει συναίνεση στις σεξουαλικές εμπειρίες που προβάλλονται μέσω VR. Εάν ένας χρήστης δημιουργήσει μια φιγούρα μιας πραγματικής τους φίλης για παράδειγμα βάζοντας την ως πρωταγωνίστρια των πορνό ταινιών να κάνει πράγματα που θα αρνούνταν να κάνει στον πραγματικό κόσμο;

Επιπλέον όπως αναφέρει η έρευνα η πορνογραφία του VR στρέφει το κοινό της στην απιστία. Όπως εξηγεί ο Μάθιου Γουντ, ένας άλλος ερευνητής «ένα από τα ευρήματά μας σημειώνει πως το πορνό της εικονικής πραγματικότητας βιώνεται περισσότερο σαν εξαπάτηση ή απιστία αφού παρακολουθώντας το αυξάνεται η «πραγματικότητα» της ερωτικής εμπειρίας. Συνεχίζοντας ο καθηγητής είπε πως «διαπιστώθηκε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η παρακολούθηση πορνό μέσω VR άνοιξε την πόρτα σε μια τέλεια σεξουαλική εμπειρία – ένα σενάριο το οποίο στον πραγματικό κόσμο δεν θα μπορούσε κανείς να ανταποκριθεί. Για άλλους, αυτό σήμαινε την ώθηση στα όρια, συχνά με εξαιρετικά ρητές και βίαιες εικόνες και γνωρίζουμε από την τρέχουσα έρευνα για την πορνογραφία ότι η έκθεση σε αυτό το περιεχόμενο έχει τη δυνατότητα να γίνει εθιστική και πιο ακραία με την πάροδο του χρόνου».

Θραύση κάνει το πορνό σε VR

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πορνό ήταν ένα από τα είδη που σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές θα έκρινε και θα κρίνει την επιτυχία του Virtual Reality. ;Όπως μάλιστα αναφέρεται το πορνό σε virtual Reality κάνει θραύση. Η ιστοσελίδα Pornhub, η 50ή πιο δημοφιλής σε όλο το Internet, μόλις έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που φανερώνουν αυξημένο ενδιαφέρον για το virtual reality porn από τον Απρίλιο του 2016 και μετά, όταν δημιούργησε αντίστοιχο τμήμα με βίντεο. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 38 εκατ. αναζητήσεις για βίντεο εικονικής πραγματικότητας στο Pornhub. Αυτή τη στιγμή η ιστοσελίδα φιλοξενεί περίπου 1.800 βίντεο που μπορούν να προβληθούν σε VR headsets, όπως αποκαλούνται οι σχετικές συσκευές.

Η επιτυχία καταγράφεται παρόλο που αυτή τη στιγμή το διαθέσιμο περιεχόμενο αξιοποιεί ελάχιστα τις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας, καθώς πρόκειται κυρίως για βίντεο που «γεμίζουν» το οπτικό πεδίο του χρήστη αλλά δεν τον αφήνουν να αλλάξει οπτική γωνία κουνώντας το κεφάλι του ή να «κινηθεί» στο χώρο. Στην καλύτερη περίπτωση τα πλάνα ανοίγουν μέχρι τις 180 μοίρες. Η εξέλιξη του προγράμματος WebVR που επιτρέπει στον browser να αναπαράγει εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας, ιδίως στις φορητές συσκευές, θα αλλάξει σύντομα τα δεδομένα. Και, όπως είναι αναμενόμενο, θα αυξήσει κατά πολύ τις πωλήσεις των VR συσκευών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι πρώτα το πορνό και ύστερα τα βιντεοπαιχνίδια θα βάλουν τις συσκευές αυτές σε περισσότερα σπίτια.

Η πορνογραφία οδηγεί τις τεχνολογικές εξελίξεις

Το παραπάνω δεν εντυπώσιαζουν κι ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως η βιομηχανία παραγωγής πορνογραφικού περιεχομένου οδηγεί εδώ και χρόνια τις τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας. Ανάμεσα στις τεχνολογικές πρωτιές που πιστώνεται είναι τα συστήματα ασφαλών online πληρωμών με κάρτες, μετάδοση περιεχομένου με live streaming και η διανομή περιεχομένου προς φορητές συσκευές. Άλλωστε το 30% των δεδομένων που κινούνται στις ψηφιακές λεωφόρους του Internet είναι πορνογραφικού περιεχομένου, όπως και το 12% του συνόλου των ιστοσελίδων. Πλέον το 70% των ανδρών και το 30% των γυναικών βλέπουν πορνό online.

Πηγή

Previous 7 τρόποι με τους οποίους μπορείς να φορέσεις λάθος ένα προφυλακτικό
Next Η σύντομη ιστορία του προφυλακτικού

About author

You might also like

Προφυλακτικα - Ειδησεις

Τελειώνουν τα προφυλακτικά στη Γκορομόντζι

Η Γκορομόντζι είναι μια μικρή περιφέρεια στη Ζιμπάμπουε και φαίνεται πως έχει ξεμείνει από προφυλακτικά όπως αναφέρουν τα διεθνή Μέσα. Συγκεκριμένα, τα ανδρικά προφυλακτικά τελειώνουν με αποτέλεσμα οι σεξουαλικά ενεργοί

Προφυλακτικα - Ειδησεις

Το μυστικό των Κουβανών για οικονομικό κρασί είναι τα προφυλακτικά!

Υπάρχουν συγκεκριμένα βασικά αγαθά είδη πρώτης ανάγκης τα οποία βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη όταν μιλάμε για την χώρα της Κούβας. Ωστόσο, η πολιτική που ακολουθεί η ίδια χώρα σε θέματα

Προφυλακτικα - Σεξ

Το Crescendo είναι ερωτικό βοήθημα που ονειρευόσουν

Εδώ και πολύ καιρό (πάνω από δύο χρόνια), η εταιρεία MysteryVibe ήθελε να φέρει ένα πραγματικά εύκαμπτο σεξουαλικό βοήθημα στην αγορά, το οποίο μπορεί να λυγίσει και να πάρει το