Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το σεξ στην υγεία

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το σεξ στην υγεία

Το σεξ αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στη ζωή σας

Κύρια σημεία:

 1. Η σεξουαλική υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με το safe sex, αλλά και με τη συνειδητοποίηση πως το σεξ αποτελεί μέρος της ζωής του κάθε ανθρώπου.
 2. Στα σωματικά και ψυχικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει το σεξ, περιλαμβάνονται η ανακούφιση από τον πόνο και ανάπτυξη οικειότητας αντίστοιχα.
 3. H Οξυτοκίνη, γνωστή και ως η ορμόνη της «αγάπης», είναι ικανή αναπτύξει δεσμούς μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων που προάγουν τον ύπνο. Η οξυτοκίνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Το σεξ και η σεξουαλικότητα αποτελούν μέρος της ζωής. Το σεξ δεν υπάρχει μόνο λόγω της ανάγκης για αναπαραγωγή, αλλά προσφέρει απόλαυση και οικειότητα  μεταξύ των συντρόφων. Η σεξουαλική δραστηριότητα, είτε με τη μορφή πεο-κολπικής διείσδυσης είτε με τη μορφή του αυνανισμού, μπορεί να προσφέρει έναν εκπληκτικό αριθμό πλεονεκτημάτων σε πολλούς τομείς της ζωής σας:

 • Ανατομικούς
 • Διανοητικούς
 • Συναισθηματικούς
 • Ψυχολογικούς
 • Κοινωνικούς

Η σεξουαλική υγεία δεν αφορά μόνο την αποφυγή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, αλλά σύμφωνα με το American Sexual Health Association, έχει να κάνει και με τη συνειδητοποίηση πως το σεξ αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα στη ζωή.

 

Πως μπορεί να ωφεληθεί το σώμα σας μέσα από το σεξ;

Σύμφωνα με μελέτη, το σεξ μπορεί να αποτελέσει μια καλή άσκηση για τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, το σεξ δεν θα μπορούσε να καλύψει από μόνο του τις ανάγκες για καθημερινή άσκηση, για αυτό και θα έπρεπε να αντιμετωπίζετε σαν μια μορφή ήπιας άσκησης.

Στα σωματικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει το σεξ περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

 1. Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης
 2. Κάψιμο περισσότερων θερμίδων
 3. Βελτίωση της υγείας της καρδιάς
 4. Ενδυνάμωση των μυών
 5. Μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εμφράγματος και υπέρτασης
 6. Αυξημένη λίμπιντο

Οι άνθρωποι με ενεργή σεξουαλική ζωή τείνουν τόσο να ασκούνται σε μεγαλύτερη συχνότητα, όσο και να υιοθετούν περισσότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε σύγκριση με εκείνους που είναι λιγότερο σεξουαλικά ενεργοί. Μην ξεχνάτε πως η καλύτερη φυσική κατάσταση είναι ικανή να βελτιώσει και τις επιδόσεις γενικά στο σεξ.

Α. Ένα δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο ανοσοποιητικό σύστημα ανθρώπων που βρίσκονταν σε σχέση, υπέδειξε πως τα ζευγάρια που έκαναν σεξ συχνά (1 με 2 φορές την εβδομάδα) παρουσίαζαν περισσότερη ανοσοσφαιρίνη  Α στο σάλιο τους, σε αντίθεση με τα ζευγάρια που δεν έκαναν σεξ συχνά (λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα) τα οποία παρουσίαζαν σημαντικά μικρότερη ποσότητα της ίδιας.

Η ανοσοφαιρίνη Α είναι ένα αντίσωμα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη διάφορων ασθενειών, και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού ενάντια σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενους ιούς όπως είναι αυτοί των θηλωμάτων και ο ιός του HPV.

Αξίζει να σημειώσουμε μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας, πως εκείνοι που έκαναν σεξ παραπάνω από 3 φορές την εβδομάδα, παρουσίαζαν τα ίδια επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α στο αίμα τους με εκείνους που δεν έκαναν σεξ συχνά. Η έρευνα υποδεικνύει πως κάτι τέτοιο οφείλεται στο άγχος και το stress που είναι ικανό να ακυρώσει πολλά από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το σεξ.

Β. Προάγει έναν ποιοτικότερο ύπνο

Κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες όπως η οξυτοκίνη (γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης), και ενδορφίνες, ο συνδυασμός των οποίων είναι ικανός να δράσει ως ένα ήπιο ναρκωτικό.

Ένας ποιοτικότερος ύπνος μπορεί να συνεισφέρει στα παρακάτω:

 1. Σε ένα δυνατότερο ανοσοποιητικό σύστημα
 2. Στην αύξηση του ωφέλιμου ζωής
 3. Στην δημιουργία μιας αίσθησης ότι είστε επαρκώς ξεκούραστοι
 4. Στο να έχετε περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα

Γ. Προσφέρει ανακούφιση από τον πονοκέφαλο

Μια ακόμη έρευνα υποδεικνύει πως η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ικανή να προσφέρει πλήρη ή μερική ανακούφιση από πονοκέφαλους και ημικρανίες. Από ανθρώπους που ήταν σεξουαλικά ενεργοί κατά τη διάρκεια τέτοιων καταστάσεων:

 • Το 60% δήλωσε κάποια βελτίωση κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας
 • Το 70% δήλωσε μέτρια με πλήρη ανακούφιση από μια ημικρανία
 • Το 37% δήλωσε βελτίωση στα συμπτώματα κατά τη διάρκεια ενός πονοκεφάλου
 • Το 91% δήλωσε μέτρια με πλήρη ανακούφιση από έναν πονοκέφαλο

 

Πως μπορεί το σεξ να ωφελήσει και τα δύο φύλα

Α. Στους άντρες

Μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει πως άντρες που είχαν συχνές πεο-κολπικές επαφές, συσχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Μια ακόμη έρευνα αποκάλυψε πως οι άντρες που είχαν κατά μέσο όρο 4,6 με 7 εκσπερματίσεις την εβδομάδα, παρουσίαζαν 36% μικρότερη πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη πριν από την ηλικία των 70. Το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε σύγκριση με άντρες που ανέφεραν πως εκσπερμάτιζαν 2,3, ή λιγότερο, φορές την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Η συχνότητα του σεξ στους άντρες μπορεί να επηρεάσει μέχρι και την ίδια τους της ζωή. Μια έρευνα που διήρκησε 10 ολόκληρα χρόνια, υποδεικνύει πως άντρες που είχαν περισσότερο συχνούς οργασμούς (2 ή παραπάνω την εβδομάδα) παρουσίαζαν 50% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με άλλους που δεν είχαν.

Επίσης, μια αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα είναι ικανή να προάγει την ποιότητα και την υγεία τους ανδρικού σπέρματος.

Β. Στις γυναίκες

Ένας οργασμός μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, και είναι ικανός να λειτουργήσει σαν ένα φυσικό αναλγητικό.

Η σεξουαλική δραστηριότητα στις γυναίκες είναι ικανή να:

 1. Βελτιώσει τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης
 2. Μειώσει την ακράτεια
 3. Ανακουφίσει από εμμηνορροϊκές και προεμμηνορροϊκές κράμπες
 4. Αυξήσει την γονιμότητα
 5. Χτίσει δυνατότερους πυελικούς μύες
 6. Προστατεύσει ενάντια στην ενδομητρίωση, ή ανάπτυξη ιστών έξωθεν της μήτρας

Η σεξουαλική πράξη είναι ικανή να ενδυναμώσει το υπόβαθρο των πυελικών μυών. Ένα ενδυναμωμένο τέτοιο υπόβαθρο μπορεί να χαρίσει πλεονεκτήματα όπως είναι ο μειωμένος πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ και η μειωμένη πιθανότητα για εμφάνιση κολπικής πρόπτωσης. Σύμφωνα με έρευνα, το πεοκολπικό σεξ στις γυναίκες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αντανακλαστικές κολπικές συσπάσεις που προκαλούνται από την περιφερειακή διείσδυση.

Επιπρόσθετα, οι γυναίκες που συνεχίζουν να είναι σεξουαλικές ενεργές μετά την εμμηνόπαυση είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν κολπική ατροφία, ή αραίωση των κολπικών τοιχωμάτων. Η κολπική ατροφία είναι ικανή να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό.

 

Πως μπορεί το σεξ να ωφελήσει την ψυχική σας υγέια

Η σεξουαλική δραστηριότητα, είτε μέσω ενός συντρόφου είτε μέση του αυνανισμού, μπορεί να σας χαρίσει πλεονεκτήματα σε ψυχολογικό και αισθηματικό επίπεδο. Ακριβώς όπως η γυμναστική, έτσι και το σεξ βοηθά στην μείωση των επιπέδων του άγχους και του stress, αφήνοντας χώρο για περισσότερη χαρά.

Έρευνες υποδεικνύουν πως η σεξουαλική δραστηριότητα (ορισμένη ως πεοκολπική διείσδυση) μπορεί να σχετίζεται με τα παρακάτω:

 • Αυξημένη ικανοποίηση για την ψυχική σας υγεία
 • Αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης, οικειότητας και αγάπης εντός των διαπροσωπικών σχέσεων
 • Βελτιωμένη ικανότητα για αντίληψη, αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων
 • Μειωμένη χρήση του «ανώριμου» ψυχολογικού αμυντικού μηχανισμού σας ή των πνευματικών διαδικασιών που ενεργοποιούνται για τη μείωση της δυσφορίας από συναισθηματικές συγκρούσεις

Σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα επίπεδα σεξουαλικής δραστηριότητας είναι ικανά να επηρεάσουν την υγεία ή τα επίπεδα αντίληψης. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σεξουαλικά ενεργούς ενήλικες, άνδρες ηλικίας μεταξύ 50 και 90 χρόνων φαίνεται να είχαν καλύτερη μνήμη. Επίσης, οι ίδιοι ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης και μοναξιάς.

Α. Τόνωση της αυτοπεποίθησης

Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα, είτε με το σύντροφό σας είτε χωρίς, μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε νεότερος. Αυτό οφείλετε κατά ένα μέρος στο οιστρογόνο που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ.

Έρευνα διέκρυνε μια σύνδεση μεταξύ της συχνής σεξουαλικής δραστηριότητας και της απόκτησης μιας εμφάνισης που κάνει τους ανθρώπους να δείχνουν νεότεροι (μεταξύ 7 και 12 χρόνων). Η πλειοψηφία των ατόμων που συμμετέιχαν στην έρευνα, παρουσίαζαν ιδιαίτερη άνεση στην έκφραση της σεξουαλικότητας ή της σεξουαλικής τους ταυτότητα.

Β. Κοινωνικά πλεονεκτήματα

Το σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε με τον σύντροφό σας, χάρις στην οξυτοκίνη. Η οξυτοκίνη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, εκτός των άλλων, και στην ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεων. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τον τρόπο με τον οποίο η συνεχής και αμοιβαία σεξουαλική ικανοποίηση μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη δεσμών μέσα σε μια σχέση.

Σεξουαλικοί παρτενέρ που βρίσκονται παράλληλα σε μια σχέση, συχνά απολαμβάνουν την μεγαλύτερη ικανοποίηση, όταν στην ουσία εκπληρώνουν τις σεξουαλικές επιθυμίες ο ένας του άλλου. Συνεπώς, είναι φυσικό να παρατηρήσετε βελτίωση στη σχέση σας όταν έχετε την ικανότητα να εκφράσετε ανοιχτά τις σεξουαλικές σας επιθυμίες.

 

Ποια είναι τα οφέλη του αυνανισμού

Ο αυνανισμός μπορεί να προσφέρει αρκετά παρόμοια πλεονεκτήματα με το ίδιο το σεξ, ωστόσο έχει και τα δικά του ξεχωριστά προνόμια στα οποία περιλαμβάνονται:

 • Το βελτιωμένο σεξ μεταξύ των συντρόφων
 • Η κατανόηση του ίδιου του σώματος σας
 • Η βελτιωμένη ικανότητα για οργασμό
 • Η τόνωση της αυτοπεποίθησης και της σωματικής εικόνας
 • Η αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση
 • Η χρήση ως θεραπεία για την αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών

Ο αυνανισμός θεωρείται απόλυτα ασφαλής και ελάχιστοι κίνδυνοι υγείας συνδέονται μαζί του. Όταν πραγματοποιείται σε ατομικό επίπεδο, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα εγκυμοσύνης ή κάποιος κίνδυνος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Planned Parenthood, o αυνανισμός προάγει την διατήρηση της ψυχικής υγέιας σε αντίθεση με παλιούς αστικούς μύθους που συσχέτιζαν τον αυνανισμό με ψυχικές ασθένειες και πνευματική ανισορροπία.

 

Αποχή από το σεξ

Το σεξ δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα ευχαρίστησης στη ζωή. Μπορείτε να ζήσετε μια ευχάριστη και δραστήρια ζωή ακόμη και χωρίς αυτό. Η αλήθεια είναι πως τα πλεονεκτήματα που συνδέονται με το σεξ οφείλονται στο αίσθημα της ικανοποίησης που το ίδιο το σεξ προάγει. Ωστόσο, η ικανοποίηση δεν είναι απαραίτητο να προέρχεται από το σεξ.

Σύμφωνα με έρευνα, η ικανοποίηση που λαμβάνετε από το σεξ μπορεί να ληφθεί και από άλλες δραστηριότητες όπως είναι το άκουσμα ενός τραγουδιού, η αλληλεπίδραση με κατοικίδια ζώα ή η βαθιά πίστη στη θρησκεία. Σχετικά με το τελευταίο, μακροσκελής έρευνα που διεξάχθηκε από το National Health Service που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπέδειξε πως ένα μεγάλο ποσοστό καλογριών κατόρθωσαν να ζήσουν μέχρι 90, και άλλες να ξεπεράσουν ακόμα και τα 100.

 

Σύνοψη

Το σεξ αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ζωής και της ανθρώπινης γενικής υγείας. Οι οργασμοί μπορούν επίσης να παίξουν έναν σπουδαίο ρόλο στο δέσιμο των ερωτικών συντρόφων που βρίσκονται μέσα μια σχέση. Σωματικά και πνευματικά οφέλη όπως η μειωμένη πιθανότητα καρδιαγγειακών νόσων, η αυξημένη αυτοπεποίθηση, και πολλά ακόμη μπορούν να προέλθουν από τη διατήρηση μιας ενεργής σεξουαλικής καθημερινότητας.

Παρόλα αυτά, μπορείτε να επωφεληθείτε παρόμοιων πλεονεκτημάτων ακόμα και χωρίς το σεξ στη ζωή σας. Η συμμετοχή σε ευχάριστες δραστηριότητες όπως η γυμναστική, η βόλτα με το κατοικίδιό σας και μερικοί καλοί φίλοι, είναι πολύ πιθανό να σας εξασφαλίσουν παρόμοια οφέλη. Σκεφτείτε το σεξ ως έναν επιπλέον τρόπο βελτίωσης της ποιότητας της ζωής σας και όχι ως τον μοναδικό.

Να θυμάστε πως αν το σεξ υπάρχει στη ζωή σας, είτε ως επιθυμία είτε μέσα σε μια σχέση, είναι σημαντικό έχετε τη δυνατότητα για επικοινωνία με το σύντροφό σας βιώνοντας έτσι την σεξουαλική ευχαρίστηση. Βρίσκοντας το χρόνο να απολαύσετε το σεξ είναι δυνατόν βρείτε ανακούφιση και ευχαρίστηση στη ζωή σας.

 

 

 

 

Previous Stealthing: Το νέο επικίνδυνο φαινόμενο στο σεξ που καταπατά τα δικαιώματα των γυναικών
Next Tο σεξ χωρίς προφυλακτικό αυξάνει τον κίνδυνο κολπίτιδας!

About author

You might also like

Προφυλακτικα - Ειδησεις

Το Crescendo είναι ερωτικό βοήθημα που ονειρευόσουν

Εδώ και πολύ καιρό (πάνω από δύο χρόνια), η εταιρεία MysteryVibe ήθελε να φέρει ένα πραγματικά εύκαμπτο σεξουαλικό βοήθημα στην αγορά, το οποίο μπορεί να λυγίσει και να πάρει το

Προφυλακτικα - Σεξ 0 Comments

1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS και αποτελεί μια ευκαιρία για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενωθούν στην κοινή μάχη κατά του

Προφυλακτικα - Ειδησεις 0 Comments

Πως τεστάρονται τα προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά παραμένουν ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις το ασφαλές σεξ, αφού σε προφυλάσσουν τόσο έναντι του ενδεχομένου της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όσο και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι