Γιατί τα γυναικεία προφυλακτικά δεν είναι δημοφιλή

Γιατί τα γυναικεία προφυλακτικά δεν είναι δημοφιλή

Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που ακόμα και εν έτη 2016 αγνοούν ακόμα και την ίδια την ύπαρξη των γυναικείων προφυλακτικών ενώ ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που δεν έχουν αντικρύσει κανένα κατά τη διάρκεια της ερωτικής τους ζωής. Πρόκειται για προφυλακτικό που μοιάζει με ένα υβρίδιο μεταξύ… πλαστικής σακούλας και ανδρικού προφυλακτικού.

Βασικά πρόκειται για ένα είδος λεπτής σακούλας που μπορεί κανείς να τοποθετήσει εντός του κόλπου ή του πρωκτού πριν τη σεξουαλική επαφή. Αν και είναι πολύ λιγότερο δημοφιλές από τα ευρέως διαδεδομένα ανδρικά προφυλακτικά, αν χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, παραμένει αποτελεσματικό έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αλλά και του ενδεχομένου ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης σε ποσοστό επιπέδου 95%. Να σημειωθεί πως το ανδρικό προφυλακτικό είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο που αγγίζει το 98%. Γιατί λοιπόν κανείς δεν φαίνεται να χρησιμοποιεί τα γυναικεία προφυλακτικά;

Ο συγκεκριμένος τύπος προφυλακτικού εφαρμόζει με συγκριτικά περισσότερο πολύπλοκο τρόπο σε σχέση με το παραδοσιακό. Κι αυτό γιατί αρχικά πρέπει να βάλει κανείς λιπαντικό ή σπερματοκτόνο  στην εξωτερική πλευρά του προφυλακτικού, στη συνέχεια πρέπει να βρει μια άνετη και βολική στάση για την εφαρμογή. Μπορεί να σταθεί με το ένα πόδι ανεβασμένο σε μια καρέκλα, ή να καθίσει στην άκρη της, ή ακόμα να ξαπλώσει ή να κάτσει οκλαδόν. Ακολούθως πρέπει να πιέσει τις άκρες του εσωτερικού δαχτυλιδιού και να το εισάγει στον κόλπο όπως κάνει με ένα ταμπόν. Πρέπει να εισχωρήσει όσο πιο βαθιά γίνεται ώστε να αγγίξει τον τράχηλο.

Πιθανότατα το γεγονός πως δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλη οφείλεται στο ότι το γυναικείο προφυλακτικό επιφυλάσσει αρκετές προκλήσεις και μειονεκτήματα. Είναι σημαντικά περισσότερο ακριβό από το ανδρικό παραδοσιακό προφυλακτικό και η ειρωνία είναι πως αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως δεν είναι τόσο δημοφιλές. Επιπρόσθετα ο πήχης σε ότι αφορά την εμπειρία που προσφέρει έχει μπει πολύ ψηλά, αφού οι περισσότεροι πιστεύουν πως πρέπει να εφαρμόζει πανεύκολα και άνετα από την πρώτη φορά που το δοκιμάζει κανείς, παρά το γεγονός πως η πλήροφόρηση για την κατάλληλη εφαρμογή του, είναι σαφώς ελλειπέστερη σε σχέση με το παραδοσιακό προφυλακτικό.

Επιπρόσθετα και σε αντίθεση με τα παραδοσιακά προφυλακτικά που προσφέρονται σε μια τεράστια γκάμα διαφορετικών τύπων, τα γυναικεία προφυλακτικά προσφέρονται σε ελάχιστες παραλλαγές υφών και γεύσεων.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα πάντως παραμένει το γεγονός πως επιτρέπουν στις γυναίκες να διαθέτουν τον έλεγχο σε ότι αφορά την ασφάλεια και την προστασία κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στον οικογενειακό προγραμματισμό και έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τον πλήρη έλεγχο και απόλυτη ασφάλεια στις ερωτικές επαφές.

Αν και είναι αδιαμφισβήτητο πως όσο περισσότερες επιλογές για τη σεξουαλική υγεία των γυναικών είναι διαθέσιμες, τόσο το καλύτερο, το ερώτημα που ανακύπτει είναι πότε αυτό μπορεί να μη λειτουργήσει όπως θα έπρεπε. Οι περισσότεροι μέθοδοι αντισύλληψης όπως ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων ή το διάφραγμα, βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στη διακριτική ευχέρεια και την υπευθυνότητα των γυναικών.

Είναι πιθανό τα γυναικεία προφυλακτικά να μην έχουν ακόμα γίνει δημοφιλή καθώς αποτελούν την πιο πρόσφατη προσθήκη και ένα ακόμα πράγμα το οποίο πρέπει να επαφίεται στη γυναικεία υπευθυνότητα. Αν οι άνδρες έμπαιναν στην εξίσωση και γίνονταν πρεσβευτές των γυναικείων προφυλακτικών, τότε αυτά θα μπορούσαν να αποκηρύξουν τον μανδύα που τα θέλει να είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση.

Previous Όσα πρέπει να ξέρεις για το ΣΜΝ που γνωρίζει μεγάλη έξαρση
Next Κορίτσια στην Κίνα φορούν προφυλακτικά στο πρόσωπο ως... αξεσουάρ!

About author

You might also like

Προφυλακτικα - Προβληματα 0 Comments

Τα υπέρ και τα κατά της περιτομής

Οι περισσότεροι άνδρες ανά τον κόσμο, δεν έχουν τη δυνατότητα επιλογής σε ότι αφορά το αν θα γίνει περιτομή στο ανδρικό τους μόριο ή όχι. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, η

Προφυλακτικα - Μεγεθος 0 Comments

Μήπως φοράς το λάθος προφυλακτικό;

Ένα προφυλακτικό που δεν εφαρμόζει σωστά, διπλασιάζει τον κίνδυνο να χάσεις τη στύση σου, αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει πρόβλημα στην κλιμάκωση, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο σκισίματος ή αστοχίας. Το

Προφυλακτικα - Σεξ

4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα ΣΜΝ

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που σχετίζονται με την ερωτική πράξη, όμως μεγάλο μέρος του κοινού εξακολουθεί να έχει περιορισμένη ενημέρωση ή ακόμα και άγνοια