Όσα πρέπει να ξέρεις για το ΣΜΝ που γνωρίζει μεγάλη έξαρση

Όσα πρέπει να ξέρεις για το ΣΜΝ που γνωρίζει μεγάλη έξαρση

Η βλεννόρροια αποτελεί ένα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που γνωρίζουν τεράστια έξαρση το τελευταίο διάστημα στην Αμερική με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Είναι χαρακτηριστικό πως περί τις 35.000 περιπτώσεις αναφέρθηκαν την περσινή χρονιά, αριθμός που συνιστά αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με όσα είχαν καταγραφεί ένα μόλις χρόνο πριν.

Η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας

Η βλεννόρροια που αποτελεί το δεύτερο συνηθέστερο ΣΜΝ μπορεί να θεραπευτεί σχετικά εύκολα με τη χορήγηση αντιβιοτικών, τα οποία αντιμετωπίζουν σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά στοιχεία το 95% των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η αποτελεσματική θεραπεία για το συγκεκριμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, γίνεται τα τελευταία χρόνια μια πολύπλοκη υπόθεση, κι αυτό γιατί το βακτήριο που προκαλεί τη μόλυνση, γίνεται σταδιακά όλο και περισσότερο ανθεκτικό σε μερικά από τα αντιβιοτικά που χορηγούνται για την αντιμετώπισή του.

Το ρητό που αναφέρει πως η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία βρίσκει εφαρμογή στην περίπτωση της βλεννόρροιας, ειδικά τώρα που το βακτήριο αναπτύσσει άμυνες και γίνεται ανθεκτικότερο κόντρα στις αντιβιώσεις. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί η εξάλειψη της μετάδοσης του. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η προφύλαξη κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής με τη χρήση ανδρικών ή γυναικείων προφυλακτικών τόσο για το κολπικό, το πρωκτικό αλλά και το στοματικό σεξ. Εξίσου σημαντική είναι η αποφυγή του μοιράσματος των ερωτικών βοηθημάτων όπως οι δονητές, ή τουλάχιστον το σχολαστικό πλύσιμο και η απολύμανσή τους πριν τη χρήση, ή ακόμα και η χρήση προφυλακτικού σε αυτά τα βοηθήματα πριν τα χρησιμοποιήσει κάποιος τρίτος.

Η βλεννόρροια μπορεί να προκαλέσει τύφλωση

Αν αντιμετωπιστεί στα πρώτα της στάδια, η βλεννόρροια είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα και επιπλοκές στους πάσχοντες. Αν όμως δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος, προκαλώντας πιθανόν σημαντικά προβλήματα μετά από ένα διάστημα. Όσο περισσότερες φορές νοσήσει κανείς από τη συγκεκριμένη πάθηση, τόσο πιθανότερο είναι να υποφέρει αργότερα από επιπλοκές, ενώ τα προβλήματα που προέρχονται από μακροχρόνιες μολύνσεις με το βακτήριο γίνονται σταδιακά όλο και δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν επαρκώς.

Σε ότι αφορά τις γυναίκες η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί στα όργανα αναπαραγωγής προκαλώντας φλεγματοειδή νοσήματα της περιοχής του πυελικού εδάφους, κάτι που σύμφωνα με τα στοιχεία συμβαίνει μια στις πέντε φορές όταν η πάθηση δεν αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Αυτό οδηγεί σε πόνους στην περιοχή του πυελικού εδάφους, έκτοπη εγκυμοσύνη και στειρότητα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αποβολές, πρόωρο τοκετό, ακόμα και φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων του εμβρύου, κάτι που αν δεν αντιμετωπιστεί, ενέχει τον κίνδυνο για προβλήματα όρασης ή ακόμα και πλήρους τυφλότητας για το βρέφος. Το θετικό είναι πως οι θεραπείες για τη βλεννόροια μπορούν να εφαρμοστούν σε εγκύους και θηλάζουσες, χωρίς να βλάψουν στο παραμικρό το έμβρυο ή το νεογέννητο.

Σε ότι αφορά τους άνδρες, η μόλυνση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επώδυνη στους όρχεις και τον προστάτη και επίσης οδηγεί σε μειωμένη γονιμότητα ή ακόμα και στειρότητα. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να εισέλθει στο αίμα και να προκαλέσει ακόμα και σηψαιμία, μια μόλυνση που μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Μπορεί να μη γνωρίζεις πως έχεις μολυνθεί

Συχνά τα συμπτώματα αναπτύσσονται εντός μερικών εβδομάδων από τη μόλυνση, όμως πολλές φορές οι πάσχοντες δεν παρατηρούν συμπτώματα ακόμα και για μήνες αφού έχουν μολυνθεί με το βακτήριο. Βασικά ένας στους δέκα άνδρες που έχουν μολυνθεί καθώς και το 50% των γυναικών, δεν βιώνουν αξιοσημείωτα συμπτώματα της βλεννόρροιας. Αυτό συνεπάγεται πως η νόσος μπορεί να μην αντιμετωπιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας να υποβληθεί κανείς στους σχετικούς ιατρικούς ελέγχους ακόμα κι αν δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, στις περιπτώσεις που θεωρεί πως υπάρχει περίπτωση να έχει μολυνθεί.

Δεν κάνει διακρίσεις

Είτε είστε άνδρας ή γυναίκα, είτε είστε 18 ετών ή 80, είτε έχετε έναν και μοναδικό ερωτικό παρτενέρ ή πολλούς, η βλεννόρροια δεν κάνει διακρίσεις. Κάθε σεξουαλικά ενεργός άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί. Αν φυσικά εναλλάσσετε πολλούς σεξουαλικούς παρτενέρ ή δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, τότε ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνει σημαντικά. Τα στοιχεία μάλιστα δείχνουν πως περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που διαγνώστηκαν με βλεννόρροια ήταν ετεροφυλόφιλοι του ηλικιακού γκρουπ 18-24.

 

Previous Πακέταρε τα απαραίτητα για μια νύχτα σεξ στο σπίτι του ερωτικού σου παρτενέρ
Next Γιατί τα γυναικεία προφυλακτικά δεν είναι δημοφιλή

About author

You might also like

Προφυλακτικα - Προβληματα

Πώς να τον αντιμετωπίσετε αν επιμένει να μην θέλει προφυλακτικό

Όταν ένας άνδρας δεν θέλει να φορέσει προφυλακτικό, θα ακούσετε από αυτόν όλου του κόσμου τις δικαιολογίες. Η φαντασία τους πραγματικά δεν έχει όρια σ’ αυτό το θέμα. Γι’ αυτό

Προφυλακτικα - Προβληματα

Tο σεξ χωρίς προφυλακτικό αυξάνει τον κίνδυνο κολπίτιδας!

Το σεξ χωρίς προφυλακτικό διαταρράσσει την μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου και οδηγεί στην ανάπτυξη βακτηριακών στελεχών που συσχετίζονται περισσότερο με ανεπιθύμητες λοιμώξεις, όπως η βακτηριακή κολπίτιδα. Οι πιθανότητες εμφάνισης λοίμωξης

Προφυλακτικα - Προβληματα 0 Comments

Τα υπέρ και τα κατά της περιτομής

Οι περισσότεροι άνδρες ανά τον κόσμο, δεν έχουν τη δυνατότητα επιλογής σε ότι αφορά το αν θα γίνει περιτομή στο ανδρικό τους μόριο ή όχι. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, η