4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα ΣΜΝ

4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα ΣΜΝ

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους που σχετίζονται με την ερωτική πράξη, όμως μεγάλο μέρος του κοινού εξακολουθεί να έχει περιορισμένη ενημέρωση ή ακόμα και άγνοια σχετικά με το θέμα. Παρακάτω θα διαβάσεις τέσσερα βασικά στοιχεία που όλοι πρέπει να γνωρίζουν για να έχεις τη δυνατότητα να παραμένεις προστατευμένος και ασφαλής:

Όλοι μπορεί να μολυνθούν από ένα ΣΜΝ

Μεγάλο μέρος των ανθρώπων εξακολουθούν να πιστεύουν πως μονάχα αν διαθέτουν πολλαπλούς ερωτικούς παρτενέρ, διατρέχουν τον κίνδυνο να μολυνθούν από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, κάτι που απλά είναι λάθος. Κάθε άνθρωπως που είναι σεξουαλικά ενεργός διατρέχει κίνδυνο μόλυνσης, ακόμα κι αν έκανε σεξ μια και μόνο φορά. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να μεταδοθούν μέσω του κολπικού ή του πρωκτικού σεξ, της επαφής των γεννητικών οργάνων αλλά και από το μοίρασμα ερωτικών βοηθημάτων.

Τα ΣΜΝ δεν κάνουν διακρίσεις στις ηλικιακές ομάδες και τόσο οι νέοι όσο και οι μεγαλύτεροι διατρέχουν αντίστοιχα ποσοστά κινδύνου μόλυνσης. Οι νεαρές ηλικιακές δημογραφικές ομάδες κάτω των 25 ετών είναι περισσότερο πιθανό να διαγνωστούν με ένα ΣΜΝ, όμως τα ποσοστά με τα οποία νοσούν οι άνθρωποι άνω των 45 ετών γνωρίζουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Η χρήση προφυλακτικού είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας έναντι στα ΣΜΝ

Τα προφυλακτικά παραμένουν ο μοναδικός αποτελεσματικό τρόπος αντισύλληψης που παράλληλα βοηθά στην προστασία έναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Δεν έχουν τη δύναμη να προστατεύουν από το σύνολο των πιθανών μολύνσεων (όπως για παράδειγμα για αυτές που μεταδίδονται μέσω της επιδερμικής επαφής), παραμένουν όμως ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την πρόληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μολύνσεων που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ένα ειδικό οδοντικό φράγμα (dam) που είναι φτιαγμένο από λάτεξ ή πολυουρεθάνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ.

Το να συζητήσει κανείς με τον/την παρτενέρ του για τη χρήση προφυλακτικού δεν αποτελεί συχνά ένα εύκολο και αυθόρμητο θέμα συζήτησης, ακόμα κι αν το ζευγάρι είναι για κάποιο χρόνο μαζί, όμως η χρήση του είναι σωτήρια για να αποφύγει κανείς τον κίνδυνο μετάδοσης των ΣΜΝ, ενώ όσο περισσότερο μιλάτε με τον/την παρτενέρ σας γύρω από το σεξ, τόσο περισσότερο άνετα θα αισθανθείτε να συζητήσετε και για τα προφυλακτικά.

Τα περισσότερα ΣΜΝ θεραπεύονται εύκολα, όμως είναι σημαντικό να δράσετε με ταχύτητα

Χάρις στην επιστήμη υπάρχουν εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες για τα περισσότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όμως η πρόληψη είναι πάντα σαφώς προτιμότερη από τη θεραπεία. Επιπρόσθετα ακόμα και στην περίπτωση μόλυνσης η ταχύτητα με την οποία θα γίνει η διάγνωση και θα ξεκινήσει η θεραπεία αποτελούν παράγοντες αποφασιστικής σημασίας για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

Μολύνσεις όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια (βλεννόρροια) απαιτούν αντιβιωτική φαρμακευτική αγωγή, ενώ άλλες μπορεί να χρειαστούν κρέμες, λοσιόν ή άλλου είδους θεραπεία. Ορισμένοι ιοί όπως ο έρπης και ο HIV δεν εξαφανίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό, όμως η θεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα και τα προβλήματα που προκαλούν.

Σε περιπτώσεις που δεν εφαρμοστεί η κατάλληλη θεραπεία σε ορισμένα ΣΜΝ, τότε μπορεί οι καταστάσεις για αυτόν που νοσεί να γίνουν άβολες, αρκετά επώδυνες ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μεταδώσουν το νόσημα σε κάποιον τρίτο. Επίσης ΣΜΝ όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία και τη γονιμότητα αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Ο έλεγχος είναι εύκολος, δωρεάν και γρήγορος

Όλα τα τεστ, οι έλεγχοι και οι θεραπείες για τα ΣΜΝ είναι δωρεάν μέσω του εθνικού συστήματος υγείας και οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει ανέξοδα έναν έλεγχο για να δει αν είναι καθαρός. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβάται κανείς αυτά τα τεστ, αφού τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα απλά και χρειάζεται απλά η λήψη ενός δείγματος ούρων ή μια οπτική επισκόπηση από τον ιατρό της περιοχής των γεννητικών οργάνων ώστε να διαπιστωθούν ενδείξεις μόλυνσης.

Σε άλλες περιστάσεις απαιτείται η λήψη αίματος, όμως σε κάθε περίπτωση πρόκειται για απλά και καθόλου επώδυνα τεστ. Να θυμάστε πως οι επαγγελματίες της υγείας δεν βλέπουν τα σχετικά αυτά τεστ ως αντανάκλαση της σεξουαλικής σας συμπεριφοράς και του ερωτικού σας προσανατολισμού, αλλά σαν μια πραγματικά υπεύθυνη στάση ζωής, όπως ακριβώς δηλαδή είναι. Διεξάγουν άλλωστε πάρα πολλά αντίστοιχα τεστ σε καθημερινή βάση.

Previous Σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου - Όσα πρέπει να ξέρεις
Next Αυστραλιανό brand κατασκευάζει προφυλακτικά κατά του ιού Zika

About author

You might also like

Προφυλακτικα - Μεγεθος 1Comments

Νέες σέξι συσκευασίες στα προφυλακτικά DUO

Το DUO άλλαξε συσκευασία και ο μεγάλος πλέον πρωταγωνιστής σε όλες τις καινούργιες, είναι το μαύρο χρώμα που συνοδεύεται από σέξι και συναρπαστικές έντονες χρωματιστές… καμπύλες. Το μαύρο χρώμα είναι

Προφυλακτικα - Εφαρμογη 0 Comments

5 μύθοι για τα προφυλακτικά

Παρά το γεγονός πως είναι κοινή πεποίθηση πως τα προφυλακτικά αποτελούν τον αποτελεσματικότερο τρόπο προστασίας τόσο έναντι της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όσο και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, εξακολουθούν να υπάρχουν μύθοι

Προφυλακτικα - Ειδησεις

Αριθμός ρεκόρ προφυλακτικών στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Η διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή ανακοίνωσε πως στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας που θα διεξαχθούν στο Ρίο τον Αύγουστο του 2016 θα μοιραστούν 450.000 προφυλακτικά, αριθμός τριπλάσιος από αυτά που διακινήθηκαν