Ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

Δυστυχώς σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές που έρχονται από τις ΗΠΑ, οι ρυθμοί για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν αγγίξει ιστορικά υψηλά την τελευταία διετία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι επίσημες αναφορές για χλαμύδια που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2014 ήταν οι περισσότερες από ποτέ, τη στιγμή που διογκώνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς οι αναφορές για παθήσεις σύφιλης και βλεννόρροιας.

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τους ανησυχητικούς ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, δεν μπορούν με βεβαιότητα να καταλήξουν στους λόγους πίσω από την έκρηξη αυτή, όμως τα στοιχεία υποδεικνύουν πως η χρήση προφυλακτικού έχει γνωρίσει σημαντική πτώση τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τους επιδημιολόγους. Κάτι που επίσης εξετάζεται είναι το πόσο έχει συμβάλει το σύγχρονο lifestyle και οι διαδικτυακές εφαρμογές όπως το Tinder, με τις οποίες οι άνθρωποι βρίσκουν σεξουαλικούς παρτενέρ, οι οποίοι βρίσκονται εκτός του κανονικού κοινωνικού τους κύκλου. Παρακάτω παρατίθενται όλα τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν την ανησυχητική αύξηση στα κρούσματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Χλαμύδια

Είναι σίγουρα ανησυχητικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων για χλαμύδια στις ΗΠΑ έχει τριπλασιαστεί στο διάστημα των δέκα τελευταίων χρόνων, αφού από τα 450.000 που αναφέρθηκαν το 1994, το νούμερο εκτοξεύθηκε στο ανησυχητικό 1.4 εκατομμύρια στο τέλος του 2014.

Τα χλαμύδια είναι μια λοίμωξη που μεταδίδεται κατά κύριο λόγω μέσω της σεξουαλικής επαφής. Πρόκειται για ένα σχετικά συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, που πλήττει κατά κύριο λόγο τα άτομα με έντονη σεξουαλική ζωή και αυτά που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα και για το λόγο αυτό είναι πιθανό να έχεις μολυνθεί, χωρίς να το αντιληφθείς, κάτι που προκαλεί γρήγορη και εύκολη εξάπλωση της νόσου. Πρόκειται για λοίμωξη που οφείλεται σε βακτήριο και για το λόγο αυτό η θεραπεία είναι απλή και γίνεται με φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει αντιβίωση.

Σύφιλη

Το ιστορικό υψηλό για τα κρούσματα σύφιλης σε παγκόσμια κλίμακα, υπήρξε κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, όταν και έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη. Η νόσος έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών το 2000, όμως δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί, κάτι σίγουρα ανησυχητικό.

Πρόκειται για ένα χρόνιο μεταδοτικό, σεξουαλικώς  μεταδιδόμενο νόσημα  που μπορεί να προσβάλλει όλα τα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα φάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ μεεταδίδεται αποκλειστικά και μόνο μέσω της ερωτικής επαφής καθώς και από την πάσχουσα μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.

Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες ηλικίας 20 με 40 ετών και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση όμως που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με τους κατάλληλους τρόπους μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρα.

Βλενόρροια

Αντίστοιχη περίπτωση με αυτή της σύφιλης, απλά με την έξαρση των κρουσμάτων εδώ να κορυφώνεται το 1978 και στη συνέχεια να γνωρίζει σημαντικότατη πτώση. Δυστυχώς όμως όπως συμβαίνει και με τις δυο παραπάνω περιπτώσεις, η συχνότητα των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά και οι αριθμού σκαρφαλώνουν και πάλι από το 2009, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες.

Η νόσος οφείλεται σε ένα βακτηρίδιο το οποίο μπορεί να προκαλέσει στείρωση, αρθρίτιδα, προβλήματα καρδιάς, και ανωμαλίες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει πυελική φλεγμονή, η οποία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την εξωμήτριο εγκυμοσύνη ή στειρότητα.

Μεταδίδεται με κολπική, πρωκτική ή στοματική επαφή ενώ τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο, έχουν συνήθως και προβλήματα με χλαμύδια, με αποτέλεσμα να πρέπει να λαμβάνουν ταυτόχρονη φαρμακευτική αγωγή και για τις δυο παθήσεις.

Προστάτεψε τον εαυτό σου

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να πλήξουν τον καθένα και είναι τεράστιο λάθος να υποθέτει κανείς πως κάτι αντίστοιχο δεν πρόκειται να του συμβεί ποτέ. Για το λόγο αυτό, ειδικά αν δεν βρίσκεσαι σε μια μακροπρόθεσμη και απόλυτα μονογαμική σχέση είναι αποφασιστικής σημασίας να χρησιμοποιείς προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή χωρίς καμία εξαίρεση. Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι να χρησιμοποιείς το προφυλακτικό σωστά, να διαβάζεις πάντα τις οδηγίες χρήσεις και να εξασφαλίζεις πως το φοράς καθ’ όλη τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.

Το δεύτερο σημαντικό βήμα προστασίας είναι να κάνεις τακτικά (σε ετήσια βάση) έναν ιατρικό έλεγχο για να διαπιστώσεις πως δεν πάσχεις από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός απλού τεστ ούρων ή μιας εξέτασης αίματος που θα διασφαλίσει πως είσαι καθαρός.

Previous Πορνογραφία και διαφήμιση
Next Πως να κάνεις τα προφυλακτικά σέξι

About author

You might also like

Προφυλακτικα - Ειδησεις

Είναι τα σούπερ προφυλακτικά μια πραγματικότητα;

Στην αέναη αναζήτηση του τέλειου προφυλακτικού, ώστε να καταφέρουν να σε πείσουν να το φοράς πριν κάθε σεξουαλική επαφή, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Texas, ισχυρίζονται πως έχουν καταφέρει

Προφυλακτικα - Ειδησεις 0 Comments

Είναι τα βιολογικά προφυλακτικά το… μέλλον;

Νέες επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως ο οργανισμός ενός ποσοστού των γυναικών που συμμετείχαν σε αυτές, δημιουργούσαν μια προστασία, ένα είδος φυσικής ασπίδας κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Οι επιστήμονες

Προφυλακτικα - Ειδησεις

To μέγεθος μετράει και είναι ο λόγος που οι άνδρες μισούν τα προφυλακτικά. Μια εταιρεία όμως μόλις έλυσε το πρόβλημα

Τα χρόνια που είμαστε σεξουαλικά ενεργοί οι γυναίκες έχουν ακούσει και οι άνδρες έχουν επικαλεστεί ένα σωρό δικαιολογίες για τους λόγους που προτιμούν να μην χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Κανένας μέχρι σήμερα