Ενδείξεις πως μπορείς να έχεις ένα ΣΜΝ

Ενδείξεις πως μπορείς να έχεις ένα ΣΜΝ

Πρώτα από όλα είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζεις πως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) δεν ανακοινώνουν πάντα την άφιξή τους με μια σειρά ενδείξεων και συμπτωμάτων. Είναι πιθανό να έχεις μολυνθεί και να μην παρουσιάσεις κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες ή και μήνες μετά τη σεξουαλική επαφή, διάστημα κατά το οποίο μπορεί να έχεις μεταδώσει στο μεταξύ το ΣΜΝ σε κάποιον άλλο ερωτικό/ερωτική παρτενέρ. Για παράδειγμα το 70% των ανδρών και το 50% των γυναικών που έχουν χλαμύδια δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα, σε περίπτωση που όμως δεν λάβουν θεραπεία για τη συγκεκριμένη κατάσταση, υπάρχει περίπτωση να ταλαιπωρηθούν από επώδυνες επιπλοκές, ακόμα και να νοσήσουν από σοβαρές παθήσεις και να βλάψουν σοβαρά την υγεία τους, με την υπογονιμότητα να είναι μια από αυτές.

Αν κάνατε απροφύλακτο σεξ (χωρίς τη χρήση προφυλακτικού) ή οποιουδήποτε άλλου τύπου ερωτική δραστηριότητα κατά την οποία ήσασταν γυμνοί και υπήρχε τριβή με το σώμα του/της παρτενέρ σας, υπάρχει πάντα η περίπτωση να έχετε κολλήσει κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Για το λόγο αυτό, αν είστε θιασώτης του απροφύλακτου σεξ, είναι σημαντικό να κάνετε συχνά τα απαραίτητα τεστ για να διαπιστώσετε αν είστε υγιείς.

Ακολουθούν ορισμένες ενδείξεις για τα Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τις οποίες εφόσον αντιληφθείτε, είναι καλό να απευθυνθείτε για έλεγχο σε κάποιον ειδικό γιατρό.

Ασυνήθιστες εκκρίσεις από τον κόλπο

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα και μπορεί να αποτελεί ένδειξη για μολύνσεις όπως χλαμύδια, βλεννόρροια και κολπικές τριχομονάδες. Πολλές γυναίκες ανησυχούν για τις εκκρίσεις του κόλπου τους και δεν είναι συχνά βέβαιες για το αν αυτές είναι φυσιολογικές ή όχι, ειδικά εξαιτίας του γεγονότος πως οι φυσιολογικές εκκρίσεις αλλάζουν σε ότι αφορά την πυκνότητα αλλά και το χρώμα κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αν οι εκκρίσεις αυτές γίνουν ιδιαίτερα αραιές και υδαρές, ή αφρώδεις, ή εμφανίζονται περισσότερο κίτρινες ή πράσινες από ότι συνήθως, ή έχουν ιδιαίτερα δυσάρεστη μυρωδιά, καλό θα είναι να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Εκκρίσεις από το πέος

Είναι φυσιολογικό για τους άνδρες να εκκρίνουν μια μικρή ποσότητα διαυγούς ή υπόλευκης ουσίας, όταν το πέος τους βρίσκεται σε στύση, κάτι που είναι γνωστό ως τα προσπερματικά υγρά. Παρόλα αυτά, ασυνήθιστες και μη φυσιολογικές εκκρίσεις τις οποίες μπορείτε να αντιληφθείτε από κάποιο λεκέ στο εσώρουχό σας, ή σε περιπτώσεις που το ανδρικό μόριο δεν βρίσκεται σε στύση, μπορεί να αποτελούν ένδειξη για κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Λευκές, θολές ή υδαρές εκκρίσεις από την κορυφή του πέους, μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα για χλαμύδια, ενώ η βλεννόρροια μπορεί να προκαλέσει την έκκριση κίτρινων ή ανοιχτοπράσινων ουσιών.

Ασυνήθιστη αιμορραγία ή πόνος

Για ορισμένες γυναίκες, η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή αυτή που είναι πολύ εντονότερη κατά τη διάρκεια της περιόδου, ή αυτή κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για χλαμύδια. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών μπορεί επίσης να προκαλέσει ασυνήθιστη αιμορραγία, κάτι όμως που δεν προκαλεί άλλα προβλήματα στον οργανισμό και είναι γενικά φυσιολογική παρενέργεια. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να υποβληθείτε σε έλεγχο από κάποιο γιατρό σε κάθε περίπτωση ασυνήθιστης αιμορραγίας, όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω.

Ο πόνος κατά την ούρηση, είναι πιθανό να αποτελεί ένδειξη για χλαμύδια, έρπη των γεννητικών οργάνων, βλεννόρροιας ή τριχομονάδων τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα για τις γυναίκες με χλαμύδια ή βλεννόρροια ο πόνος μπορεί να επεκτείνεται στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Φαγούρα, εξανθήματα, εξογκώματα ή φουσκάλες

Ασυνήθιστα εξογκώματα και φουσκώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή/και στην περιοχή του πρωκτού μπορεί επίσης να μαρτυρούν την μόλυνση με κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Τα κονδυλώματα για παράδειγμα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες περιοχές και μπορεί να είναι είτε σχετικά επίπεδα, είτε μικρά φουσκωματάκια, είτε αρκετά μεγαλύτερα ροζ χρώματος και μπορεί να παρουσιαστούν μεμονωμένα είτε σε ομάδες.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει τσούξιμο, φαγούρα και κνησμό, ενώ είναι πιθανό να παρατηρήσετε και μικρές φουσκάλες γεμάτες πύον σε οποιαδήποτε περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού καθώς και στο άνω μέρος των μηρών. Οι φουσκάλες αυτές αφήνουν μικρές κόκκινες πληγές όταν σκάσουν, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επώδυνο κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Ανεξάρτητα από το αν έχετε συμπτώματα θα πρέπει να αναζητήσετε συμβουλή και να κάνετε τους απαραίτητους ελέγχους τακτικά όταν:

– Κάνατε πρόσφατα απροφύλακτο σεξ με καινούργιο/α παρτενέρ.

– Εσείς ή ο/η παρτενέρ σας κάνατε σεξ με κάποιον τρίτο χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.

– Ο/Η ερωτικός σας παρτενέρ έχει συμπτώματα όπως τα παραπάνω

– Σχεδιάζετε την εγκυμοσύνη ενώ μπορεί να έχετε μολυνθεί στο παρελθόν

 

 

Previous Είναι τα σούπερ προφυλακτικά μια πραγματικότητα;
Next 3 ερωτικά resolutions για το 2016

About author

You might also like

Προφυλακτικα Durex 0 Comments

Πως να εξασφαλίσεις πως ο παρτενέρ σου θα χρησιμοποιεί πάντα προφυλακτικό

Αν και ένα κομμάτι των ανδρών διαθέτει την κοινή λογική και την ακολουθεί κατά γράμμα χρησιμοποιώντας προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή, υπάρχει ένα ποσοστό του ισχυρού φύλου που θα προσπαθήσει

Προφυλακτικα - Προβληματα

Αριθμός ρεκόρ προφυλακτικών στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Η διεθνής Ολυμπιακή επιτροπή ανακοίνωσε πως στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας που θα διεξαχθούν στο Ρίο τον Αύγουστο του 2016 θα μοιραστούν 450.000 προφυλακτικά, αριθμός τριπλάσιος από αυτά που διακινήθηκαν

Προφυλακτικα - Σεξ

Προφυλακτικά: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα προφυλακτικά, είναι μια από τις πιο κοινές μεθόδους αντισύλληψης σήμερα. Οι μέθοδοι αντισύλληψης βοηθούν στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. . Ωστόσο, παρόλο που η αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης είναι